Gastronomija in turizem

Gastronomija in turizem sta področji, ki sta naravnani na delo z ljudmi in za ljudi. S sprejemljivimi cenami letalskih  prevozov je svet vse bolj dosegljiv in vse več ljudi se odloča za krajša ali daljša potovanja, počitnice ali izlete. Tudi mi v Sloveniji si prizadevamo, da  bi bili vse bolj privlačni za tuje in za domače goste. Gostom želimo ponuditi doživetja, ki jih napolnijo z novimi energijami.  Z veseljem povedo, da jim je pri nas  najbolj všeč čudovita narava, pitna voda, prijazni in gostoljubni ljudje, kakovostna hotelska ponudba in odlična hrana, zasebnost, varnost, svoboda gibanja (urejene poti, dostopni gozdovi, reke, jezera…),. Razvoj turizma je v porastu in potrebe po kakovostnih kadrih za različna dela v gostinstvu in turizmu so vse večje. Gostinska in turistična podjetja intenzivno iščejo svoje nove sodelavce.

Nekaj misli gostinskih in turističnih delavcev o poklicih v gostinstvu in turizmu:

  • dinamično delo, pri katerem si aktiven (vedno v gibanju), ustvarjalen in inovativen; v tem poklicu ni enoličnega dela, vsak dan je zgodba zase;
  • možnost druženja in srečanja z mnogimi zanimivimi in znanimi ljudmi (med gosti so tudi filmski zvezdniki, glasbeniki ali kronane glave,...);
  • prosto razporejanje delovnega časa (lahko ga prilagodimo drugim obveznostim, kot so družina, prosti čas, dodatno izobraževanje,...);
  • takojšen odziv ob dobro opravljenem delu - je eden redkih poklicev, kjer je na dobro delo tudi takojšen odziv, saj smo z gostom v osebnem stiku;
  • možnosti napredovanja po poklicni vertikali;
  • mobilnost in konkurenčnost na mednarodnem trgu dela  (z uspešno končanim izobraževanjem in doseganjem določenega nivoja, lahko svoje znanje prodajamo povsod po svetu);
  • različne možnosti zaslužka - zaslužek je boljši kot pri večini poklicev pri podobni stopnji izobrazbe;
  • dodatnih delovnih stroškov praktično ni (drugi poklici zahtevajo dodatno opremo in obleko, ki jo tu prispeva delodajalec);
  • po zaključku delovnega dne, dela ne nosimo domov (ko se naša izmena konča, je naš prosti čas res prosti čas!);
  • malo poklicev je, kjer timsko delo v najboljšem pomenu pride tako do izraza kot pri gostinskih in turističnih poklicih;
  • znotraj stroke in delovnega kolektiva se lahko  razvijejo intenzivne prijateljske vezi;
  • delo v tem poklicu omogoča  realizacijo podjetniških ambicij;
  • malo poklicev je, kjer se lahko izkušnje, znanje in kapital prenaša iz roda v rod v eni družini;
  • možnost takojšnje zaposlitve je izredno visoka in pestra (restavracije, hoteli, prekooceanske ladje, protokolarni objekti, smučarski centri, turistična središča,....).

Malo je poklicev, kjer lahko s svojim delom pustiš tako velik pečat,  poznamo namreč mojstre kuharje in natakarje, ki so pravi zvezdniki...


Oseba za stike:
Anica Justinek, prof.
Višja svetovalka področja III