November 2006

Vabimo vas, da si ogledate CPI iskrice – izbor novic za vse, ki vas zanimajo novosti na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja. Če želite izvedeti več, sledite povezavam na naši spletni strani www.cpi.si.  

 

* Novice s strokovnega sveta

Na seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje 13. 10. 2006 so bili sprejeti poklicni standardi na naslednjih področjih:

Kmetijstvo in gozdarstvo

Kmetijstvo:

Kmetijski farmacevt / kmetijska farmacevtka

Hortikultura:

Strokovni sodelavec / strokovna sodelavka za oblikovanje in urejanje poslovnega in  bivalnega prostora z rastlinami; Upravljalec / upravljalka rekreacijskih in športnih zelenih površin; Oblikovalec / oblikovalka poslovnih in bivalnih prostorov s cvetjem; Vodja vrtnarskega podjetja; Oblikovalec in urejevalec / oblikovalka in urejevalka okolja z rastlinami; Vzdrževalec / vzdrževalka rekreacijskih in športnih zelenih površin; Oblikovalec / oblikovalka cvetličnih vezav; Izdelovalec / izdelovalka aranžerskega materiala

Kontaktna oseba: majda.stopar@cpi.si

 

Storitve:

Skladiščenje in cestni promet:

Organizator / organizatorka prevoza potnikov; Organizator / organizatorka prevoza blaga; Prometnik / prometnica v cestnem prometu;

Kontaktna oseba: klement.drofenik@cpi.si

Socialne storitve:

Socialni oskrbovalec / socialna oskrbovalka; Bolničar negovalec / bolničarka negovalka v socialno varstvenem zavodu; Bolniški strežnik / bolniška strežnica

Kontaktna oseba: veronika.slander, primoz.hvala@cpi.si

 

* Učna gradiva

Nakup strokovne literature za poklicne in strokovne šole

S finančno pomočjo Ministrstva za šolstvo in šport smo na šolah, ki izvajajo programe poklicnega in strokovnega izobraževanja, sofinancirali nakup temeljne literature za posamezna strokovna področja (npr. strojniški, gradbeniški priročnik, anatomski atlas, slovarji strokovnih izrazov in druge strokovne publikacije).

Odzvalo se je 107 šol, ki so naročile strokovno literaturo v skladu s potrebami svojih dijakov. Ti priročniki bodo v lasti šole, dijakom pa bodo dosegljivi v okviru priročnih knjižnic v strokovnih učilnicah.

Kontaktna oseba: danusa.skapin@cpi.si

 

Elektronski učbenik Farmakognozija

Na spletni strani CPI lahko najdete novi elektronski učbenik Delovanje in uporaba rastlinskih drog, ki ga je napisala Nadja Prijatelj. E-učbenik je nepogrešljiv pripomoček za dijake v programu Farmacevtski tehnik, pa tudi za vse ostale, ki jih zanimajo zdravilne rastline.

Kontaktna oseba: danusa.skapin@cpi.si

 

* Promocija poklicnega in strokovnega izobraževanja

V okviru »meseca promocije poklicnega in strokovnega izobraževanja«, ki se je začel v sredini oktobra in bo trajal do sredine novembra 2006, so poklicne in strokovne šole po Slovenije pripravile številne promocijske dejavnosti. Nacionalno koordinacijo dogodkov je prevzel Center RS za poklicno izobraževanje, kjer smo zbrali informacije dogodkih na posameznih šolah ter vse dogajanje predstavili na tiskovni konferenci 20. oktobra 2006. Natisnili smo tudi predstavitvene zloženke za nove izobraževalne programe.

Za obveščanje o promocijskih dogodkih smo pripravili plakat s sloganom »KLIC NA POKLIC«. Poslali smo ga na vse slovenske osnovne šole, na CIPS-e in na srednje šole, ki sodelujejo v »mesecu promocije«. Plakat ima v spodnjem delu prazen prostor, ki je predviden za obveščanje o aktualnih dogodkih na področju promocije poklicnega izobraževanja. Tisti, ki plakata še nimate, ga lahko dobite na Centru.  

Kontaktna oseba: majda.stopar@cpi.si

 

* Mednarodno sodelovanje

Mednarodna konferenca ATEE (Association for Teacher Education in Europe)

Center RS za poklicno izobraževanje se je predstavil na mednarodni konferenci ATEE, ki jo je letos organizirala Šola za ravnatelje, od 21. do 25. oktobra v Portorožu. Predstavili smo proces večanja avtonomije šol v uvajanju novih programov srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Predstavitev je spodbudila zanimanje drugih držav  in diskusijo v skupini. Članek bo objavljen v letni publikaciji združenja ATEE.

Kontaktna oseba: sasa.grasic@cpi.si

 

* Spletna stran

Spletno mesto CPI prejelo nagrado NETKO 2006

Nagrado Netko 2006 za najboljšo poslovno spletno stran si je v kategoriji Izobraževanje in znanost prislužilo spletno mesto Centra RS za poklicno izobraževanje."V ostri konkurenci si je največ naklonjenosti žirije prislužil ta velik, a odlično organiziran vir informacij od katerih so odvisni mnogi uporabniki. Posebno pohvalo je žirija izrazila za kvaliteten nagovor vseh udeležencev izobraževalnega procesu, kar je še vedno redkost v našem prostoru." (mnenje žirije) Spletno mesto je nastalo in živi v sodelovanju s podjetjem Kivi Com d.o.o. Letošnja nagrada NETKO je bila usmerjena predvsem k ugotavljanju, ali je uporaba interneta pri vas dosegla svoj cilj in s tem uresničilo svoje poslanstvo. Pomeni priznanje, da je nosilec spletne strani izkoristili vse možnosti spleta, da so strani tehnično ustrezne in oblikovno všečne, predvsem pa uporabne.Nagrada NETKO pomeni spodbudo in dodatno motivacija za nadaljnje delo, ki nikakor ni končano. Še naprej se bomo trudili na spletu ponuditi čim več uporabnih vsebin vsem našim uporabnikom.