Novica

7.6.2013

Ravnatelji frizerskih šol in Centra za stručno obrazovanje i obuku iz Makedonije v Sloveniji

Twinning projekt, Podpora k modernizaciji poklicnega in strokovnega izobraževanja v Makedoniji, ki smo ga sodelavci CPI  izvajali  v minulih dveh letih,  je  med drugim tudi izven okvirov projekta omogočil tesnejše  SLO-MK strokovno sodelovanje in partnersko navezovanje med šolami. Srednja frizerska šola Ljubljana in ŠC Kranj, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola (program Frizer) sta že v času poteka projekta sprejela naše  povabilo in med prvimi obiskala ter navezala partnersko sodelovanje s šolami v MK.

Na povabilo Skupnosti ravnateljev srednjih frizerskih, oblikovnih in tekstilnih šol Slovenije, smo organizirali strokovno ekskurzijo z delovnimi sestanki za delegacijo ravnateljev frizerskih šol in predstavnikov sorodnega centra  za poklicno in strokovno izobraževanje iz Makedonije. Ogledali so si izjemno lepo in sodobno opremljene prostore šol, učne delavnice za izvedbo praktičnega pouka v Ljubljani, v Kranju in  v Kopru, se pogovarjali z ravnatelji in  učitelji o  oblikah in metodah dela ter dosežkih, ki jih omogočajo  modularno zgrajeni programi. Zelo prisrčno pa je bilo tudi ponovno srečanje s kolegi eksperti na CPI.

Osrednji dogodek je bil 15. maja  v Kopru, kjer smo v dopoldanskem delu  izvedli še delovni sestanek s Skupnostjo ravnateljev  srednjih frizerskih šol, popoldne pa se udeležili Festivala lepote z naslovom Sonce, morje in svetlo obzorje. Dijaki frizerskih, tekstilnih in oblikovnih šol Slovenije so na modni pisti Taverne v Kopru obiskovalcem predstavili svoje najlepše kreacije pričesk in oblačil in tako tudi počastili njihov občinski praznik.  

Z gosti smo se dogovorili za nadaljnje tesnejše strokovno sodelovanje v okviru projektov EU in za izmenjavo ter prenos strokovnega znanja med šolami, učitelji in dijaki.  V zadnjih dnevih v maju 2013 se je  ŠC Kranj, Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola (program Frizer) že odzvala povabilu šole iz Prilepa. S svojimi kreacijami pričesk so se  dijaki pridružili vrstnikom na njihovi zaključni prireditvi.

Ocenjujemo, da je bil delovni obisk delegacije iz MK zelo uspešen in učinkovit, navezali so se tesnejši stiki  z našimi šolami, ki lahko še veliko doprinese k lažjemu doseganju ciljev izobraževanja tako njihovih kot naših dijakov.


Anica Justinek