3. državno tekmovanje Projekcije in kotiranje (PIKO) 2016

  • Logotip tekmovanja PIKO (projekcije in kotiranje)
Splošno | 3. maj 2016

Skupnost strojnih šol in Center RS za poklicno izobraževanje sta v sodelovanju s šolami izpeljala tretje državno tekmovanje iz projekcij in kotiranja – PIKO 2016. Na tekmovanju so sodelovali dijaki srednjih šol tehniške usmeritve, ki se izobražujejo po programih SPI, SSI in PTI, in sicer na področjih strojništva, mehatronike, elektrotehnike, lesarstva, gradbeništva in dijaki tehniške gimnazije.

Tekmovanje je potekalo na dveh ravneh, in sicer na šolski ravni ter državni ravni. Cilji tekmovanja so predvsem širjenje, poglabljanje in nadgrajevanje znanja iz tehniškega komuniciranja, vključno s povezovanjem TKO z drugimi znanji, popularizacija tehnike ter spodbujanje mladih k razmišljanju, usmerjenemu v prakso, odločanju in boljši predstavljivosti v tehniki.

Organizacijski odbor v sestavi: Erika Broz Žižek, Marija Šibanc, Marjan Pograjc, Andrej Jakobčič in Boris Podgrajšek je s predstavniki Skupnosti strojnih šol, CPI in gostujoče šole državnega tekmovanja usklajeno sodeloval pri načrtovanju organizacije tekmovanja, pripravi tekmovalnih nalog in izvedbi tekmovanja.

V skladu z razpisom so 23. marca 2016 na 24-ih tehniških šolah po Sloveniji potekala šolska tekmovanja PIKO, ki se jih je udeležilo 608 dijakov, sodelovalo je 44 mentorjev. Na vseh šolah so imenovali šolske tekmovalne komisije, ki so bdele nad potekom šolskega tekmovanja, zagotovile ocenjevanje in posredovanje rezultatov. Za dosežke na šolskem tekmovanju bo podeljenih 154 bronastih priznanj izbranim dijakom, ki so dosegli zadovoljivo mesto oziroma število točk.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 48 najboljših dijakov iz vseh prijavljenih srednjih šol, ki so izvedle šolsko predtekmovanje. Državno tekmovanje PIKO smo organizirali v četrtek, 14. aprila 2016, v Kopru. Gostila ga je Srednja tehniška šola Koper, tekmovalce pa je nagovoril tudi podžupan Mestne občine Koper.

PIKO 2016

Na sliki so najboljši dijaki s svojimi mentorji (od leve proti desni): prvouvrščeni David Rožman in mentorica Erika Broz Žižek iz ŠC Krško-Sevnica, Gimnazije Krško, drugouvrščeni Luka Brajnik in tretjeuvrščeni Aleks Furlan ter med njima mentorica Damjana Pregeljc, vsi trije iz Srednje tehniške šole Koper.

Po tekmovanju so člani odbora tekmovanja in mentorji, ki so bili organizirani v ocenjevalne pare, ocenili rešene naloge. Tekmovalci in nadzorni učitelji so si v tem času ogledali podjetje Lama d. d., Dekani.

Na zaključni slovesnosti je predsednica Erika Broz Žižek razglasila neuradne rezultate. Martin Pivk, predsednik Skupnosti strojnih šol, Elido Bandelj, direktor Centra za poklicno izobraževanje, in Iztok Drožina, ravnatelj Srednje tehniške šole Koper, so podelili praktične nagrade (komplete orodja Unior) najboljšim trem dijakom.

Nagrade za najboljše dosežke so prejeli: za 1. mesto David Rožman iz ŠC Krško-Sevnica, Gimnazije Krško, za doseženih 99 točk, za 2. mesto Luka Brajnik iz Srednje tehniške šole Koper, za doseženih 94 točk in za 3. mesto Aleks Furlan iz Srednje tehniške šole Koper, za doseženih 87 točk.

Vsem tekmovalcem smo čestitali in podelili praktične nagrade, enako smo se zahvalili tudi vsem mentorjem, odboru PIKO in sodelujočim predstavnikom gostujoče šole.

Za dosežke na državnem tekmovanju iz projekcij in kotiranja PIKO 2016 bodo dijaki, ki so dosegli ustrezno število točk, prejeli zlata ali srebrna priznanja:

15 dobitnikov ZLATIH priznanj: David Rožman in Marko Klavžer, oba ŠC Krško-Sevnica, Gimnazija Krško; Luka Brajnik, Aleks Furlan, Tilen Horvat in Tomaž Verbič, vsi Srednja tehniška šola Koper; Jurij Govednik in Jakob Mrvar,oba ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija; Ožbej Plos, ŠC Postojna, Srednja šola Postojna; Dominik Bevčič, ŠC Nova Gorica, Gimnazija in zdravstvena šola; Jernej Žarn, ŠC Krško-Sevnica, Srednja poklicna in strokovna šola Krško; Mitja Medved, ŠC Ravne na Koroškem, Srednja šola Ravne; Luka Gorza in Urban Humar, oba ŠC Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola ter Andraž Gasar, Srednja šola Jesenice;

24 dobitnikov SREBRNIH priznanj: Jernej Jurhar in Marko Kreslin, obaSrednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Tomaž Tomšič in Primož Kastelic, oba ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola; Luka Jug in Luka Švab, ŠC Slovenske Konjice-Zreče, Srednja poklicna in strokovna šola Zreče; Medin Mušić, Srednja šola Jesenice; Klemen Palčič, Srednja tehniška šola Koper; Andraž Flander, Matej Klemenc in Jakob Tušar, vsi Gimnazija Jurije Vege Idrija, Strojna šola; Jernej Lisec, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje; Tomaž Grobelnik, ŠC Celje, SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije; Luka Šimec, Srednja šola Črnomelj; Rok Anderle in Gregor Ržen, oba ŠC Škofja Loka, Srednja šola za strojništvo; Marko Sagmeister in Luka Sagmeister, oba ŠC Ravne na Koroškem, SŠ Ravne; Jernej Knez, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad, Ljubljana; Darjan Štajnmec in Matic Smogavec, TŠC Maribor, Srednja strojna šola; Klemen Plahuta, ŠC Velenje, Strojna šola; Tilen Dukarič, ŠC Ljubljana, Srednja strojna in kemijska šola ter Jani Peršič, ŠC Novo mesto, Srednja gradbena lesarska in vzgojiteljska šola.

Dijaki, ki so se na šolskem tekmovanju z zadostnim številom točk uvrstili na državno tekmovanje PIKO 2016, prejmejo vsi bronasta priznanja.

Vsem dijakom čestitamo za dosežke in priznanja.

Zahvala gre vsem sodelujočim: mentorjem, ki so navdušili dijake za tekmovanje, šolskim tekmovalnim komisijam za izpeljavo šolskih tekmovanj, članom odbora PIKO, še posebej predsednici odbora Eriki Broz Žižek in svetovalki področja Mariji Šibanc, predsedniku Skupnosti strojnih šol Martinu Pivku in ravnatelju gostujoče šole Iztoku Drožini za prispevke pri organizaciji državnega tekmovanja, zagotovitvi izvedbe in nagrad, hkrati zahvala tudi podjetju Unior Zreče in Mestni občini Koper za donatorstvo ter Srednji tehniški šoli Koper, za izkazano gostoljubje.

Ljubljana, 26. 4. 2016

Za organizacijski odbor tekmovanja
Marija Šibanc,
svetovalka za strojništvo, CPI in
članica Organizacijskega odbora PIKO

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

  • Navigacija
    s tipkovnico

Bljižnjice s tipkovnico

  • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
  • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
  • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
  • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
  • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
  • Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
  • Esc Zapre pojavno okno / meni
  • Tab Premakne fokus na naslednji element
  • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
  • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
  • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje